-

Elérhetőségek

Car-Audio - Navigáció a gyári autós multimédiában

Cím: 1106 Budapest X. kerület,
Fehér út 10. / 13-as épület
Telefon:
+36209527107
E-mail:
info@car-audio.hu
Nyitvatartás

Nyitvatartás

Hétfő: 9:00 - 17:00
Kedd: 9:00 - 17:00
Szerda: 9:00 - 17:00
Csütörtök: 9:00 - 17:00
Péntek: 9:00 - 17:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva
   

 Hírek

4. Jól hoz az objektív felelősség - Ki fizet, mennyit és miért? 2008-05-26 20:00

Nem volt könnyű dolga eddig a rendőrségnek, ha olyan valakin akarta bevasalni a büntetést, akit a gyorshajtás utáni pillanatban nem tudtak a helyszínen fülön csípni. A legegyszerűbb és leggyakoribb kibúvó az volt, hogy az elkövető egy megnevezni nem kívánt családtagra kente az esetet, ezzel szemben gyakorlatilag tehetetlen volt a rendőrség.

Ez a recept május 1-jétől - az objektív felelősség bevezetésétől - már nem érvényes. A kiskapu bezárult, valakinek mostantól mindenképpen fizetnie kell. És nem csak a gyorshajtásért. Ugyan a jogszabály megalkotásának legfőbb oka a legtöbb balesetet okozó gyorshajtás visszaszorítása, hat másik közlekedési vétség ellen is hatásosan alkalmazható. Ezek a következők:

a vasúti átjárón való áthaladásra,
a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire,
a járművel történő megállásra és várakozásra,
az autópálya leálló sávjának igénybevételére,
a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra,
a természet védelmére


Könnyen ugrik 100 ezer

Érdemes kicsit rágódni a büntetési tételeken. 100 ezer forintot ér egy piros lámpa, és háromszor ennyit, ha azt egy vasúti kereszteződésben hagytuk figyelmen kívül. Már az indokolatlan megállásért is hatjegyű a büntetés, és rendkívül durván megfizetünk, ha védett természeti területre tévedünk. 

A gyorshajtásért járó büntetésekről itt található részletes táblázat. Itt viszonylag komoly ráhagyással dolgozik a jogszabály, de egy-kettőre komoly összeggel lehetünk szegényebbek, ha nem figyelünk a táblákra. Ne száguldozzunk, nem éri meg. 

Borsos büntetésnél ugorhat a jogsi is A jogszabályban felsorolt hét eset nem szabálysértési, hanem közigazgatási bírság hatálya alá esik, amely jóval magasabb büntetési tételeket engedélyez - tudtuk meg a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítótól. Ez most 30-300 ezer forintig terjed. Ezek a tételek jogszabály által rögzítettek, amelyektől nem lehet eltérni, sőt mérséklésnek sincs helye, ellentétben a szabálysértési eljárással. 

Maga a közigazgatási bírság nem zárja ki a szabálysértési eljárást sem, így nem biztos, hogy egy borsos árú büntetéssel megússzuk a száguldozást, vagy az egyéb kihágásokat. Jó hír, hogy újabb pénzbüntetésre ilyenkor már nincs lehetőség, viszont könnyen megszabadulhatunk a jogosítványunktól, ha durván áthágtuk a szabályokat. Forrás: vezess.hu 

Kapcsolódó link: http://www.vezess.hu/magazin/jol_hoz_objektiv_felelosseg/14296/


Vissza az előző oldalra!
Car-Audio - Navigáció a gyári autós multimédiában - Magyar